Skip to main content
Frissítés

2020. július. 1. NAV teendők

By 2020-06-28June 30th, 2020No Comments

2020. július. 1. NAV teendők

Tisztelt Ügyfeleink!

A NAV 2020. július 1. Online számla adatszolgáltatás által előírt változások miatt
az MR.C plusz rendszer adatszolgáltatási funkciója az alábbiak szerint változik:

NAV online számla regisztráció :
 • amennyiben rendelkezik NAV Online számla regisztrációval, és MR.C rendszerrel számlázott, és az MR.C rendszer be lett állítva az adatküldésre, úgy az MR.C beállítással a frissítés után nincs dolga.
 • amennyiben NEM rendelkezik NAV Online számla regisztrációval, és MR.C rendszerrel számlázott ( előzőleg nem érte el az áfa határt, így nem volt rá szükség ), úgy a NAV felületén regisztráljon ( https://onlineszamla.nav.gov.hu ), és a további teendőkért hívja irodánkat.
 • amennyiben ügynöki számlát is állít ki ( MR.C-vel mások nevében számláz ), a partnerével vegye fel a kapcsolatot, kérjen tőle technikai felhasználó azonosítókat, és az adatok birtokában a további teendőkért hívja irodánkat.
 • amennyiben MR.C-t használ, de NEM MR.C rendszerrel számláz, viszont szeretné a ki/bejövő számlákat a NAV-tól letölteni ( díjköteles ) – jellemzően könyvelő cég -, a partnerével vegye fel a kapcsolatot, kérjen tőle technikai felhasználó azonosítókat, és az adatok birtokában a további teendőkért hívja irodánkat.
 • amennyiben MR.C-t használ, de NEM MR.C rendszerrel számlázik, felénk nincs dolga
Fontos ! Amennyiben újonnan regisztrál, még júniusban tegye meg, mert a türelmi idő a NAV-nál, csak a határidő előtt regisztráltakra vonatkozik !
MR.C frissítés menete :
 • akik felhőben használják a rendszert,  kollégáink még 2020 június 30.-án éjjel frissítik
 • akik saját szerverükről használják a rendszert, június 30.án 14:00 után honlapunkról töltsék le a frissítést,  este folyamán végezzék el a program cserét.
 • akik használják a WEB MR.C-t ( front office ), szintén frissíteniük kell
Fontos !
Frissítést után a rendszer, csak a 2020. július 1. után kiállított számlák állapotát figyeli, és arra figyelmeztet ! A  július 1. határ dátum előtt készült, be nem küldött számlákat nem veszi figyelembe az ellenőrzés során. (természetesen MR.C-ből  nyomtatáskor, vagy az ellenőrző felületről manuálisan, beküldésre kerülnek).

Főbb MR.C változások :

 • Jogszabály : 2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai. Ettől az időponttól bővül azon számlák köre, amikről adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A számla áthárított áfatartalmától függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan 2020. június 30. után kiállított/kibocsátott számláról, amit egy adóalany egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állít ki. Ebből következik, hogy bővül azon áfaalanyok köre is, akiknek a határnaptól a kiállított/kibocsátott számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV számára
 • MR.C rendszerbe való belépéskor és kilépéskor is ellenőrzi a függő le nem zárt számlákat (csak az arra jogosult személyeknek)
 • Szigorúan figyeli az adószám meglétét, nélküle nem tudunk számlát kiállítani
 • Csoportosan is lehet számlákat beküldeni, amennyiben nem nyomtattuk ki (pl 0 végösszegű számlák)
 • NAV-tól lekérhetőek a be/ki menő számlák, akár ellenőrzés céljából, akár adatrögzítés céljából
Havidíj változás :
 • A megnövekedett terhelés miatt technológiai bővítést hajtottunk végre. Mint a support szerződésünkben jeleztük díjunk emelkedik, aminek mértéke nettó 500 Ft, szíves megértésüket kérjük.

Üdvözlettel:

CompLOG MRC Kft.